Alimentaţia descrie procesul prin care o persoane consumă alimente din care organismul absoarbe nu-trienţii de care are nevoie pentru o bună funcţionare. Alimentaţia corectă în rândul adolescenţilor, şi nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afecţiuni, îmbunătăţeşte starea generală de sănătate şi ajută la creşterea şi dezvoltarea normală a organismului.
Asimilarea adecvată de vitamine şi minerale este poate cel mai important segment al alimentaţiei.
Vitaminele sunt substanţe organice prezente în organism. Organismul necesită cantităţi mici de vita¬mine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul şi de a asigura dezvoltarea şi funcţionarea normală a organismului.
Mineralele sunt substanţe vitale pentru organism, acestea fiind considerate nişte „cărămizi” cu ajutorul cărora se construiesc: sistemul muscular, articulaţiile şi oasele. De asemenea, acestea sunt esenţiale şi pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul de oxigen, sistemul en-zimatic.
Lista nutrienţilor absorbiţi din alimente este lungă. De fapt, fiecare grup de alimente consumate furnizează cel puţin un nutrient vital pentru buna funcţionare a organismului. De exemplu, cerealele integrale din ovăz furnizează organismului fibre şi mineralul numit magneziu.
Un regim alimentar echilibrat presupune consumarea moderată a alimentelor din diferite categorii de produse, oferind astfel posibilitatea organismului de a asimila substanţele nutritive necesare din fiecare grup.