Pentru bărbaţi, spălarea zonei genitale nu pune atât de multe probleme ca la femeie şi se rezumă la spălarea cu apă (caldă) şi săpun. Diferenţa „manevrelor” este dată de starea penisului – circum¬cis sau necircumcis. Bărbaţii cu penisul necircumcis trebuie să ţină seama de faptul că sub prepuţ (pielea care acoperă capul penisului) este locul unde se adună „smegma” – o substanţă formată în principal din sebum (substanţă uleioasă secretată de piele) şi celule moarte ale pielii, de culoare albă. Smegma trebuie spălată pentru a evita posibile infecţii în cazul în care aceasta se acumulează timp îndelungat. Se decalotează penisul (se dă pielea înapoi) şi se spală glandul (capul penisului), corona (zona cea mai proeminentă a capului penisului) şi porţiunea de prepuţ care în mod normal este „ascunsă”.
Urmează scrotul – „punga” de piele în care sunt testiculele (este un moment bun pentru autoexa-minarea testiculelor), zona perineală şi apoi zona anusului. Săpunul trebuie să fie neutru din punct de vedere al acidităţii. Fără săpunuri de rufe, fără spray-uri parfumate.
O idee bună este ca în momentul urinării să se decaloteze penisul – în acest fel se evită ca picături¬le de urină să rămână sub prepuţ. Dacă se tamponează apoi deschiderea uretrei (pe unde se elimină urina) cu o batistă de unică folosinţă sau o bucăţică de hârtie igienică este de-a dreptul perfect.
ATENŢIE: nu forţaţi decalotarea. Dacă decalotarea este dificilă, se ia legă¬tura cu medicul de familie – poate este nevoie de o rezolvare de speciali¬tate; există riscul unei parafimoze, adică pielea se adună sub coronă (zona cea mai proeminentă a capului penisului) şi nu mai poate fi adusă înapoi, „strangulând” glandul (capul penisului). Adică există riscul să rămână „aşa” şi nu e comod de fugit către medic în această stare. Ba chiar mai rău, „gâtu¬irea” glandului produce o umflare a acestuia din cauza că sângele este reţi¬nut local şi nu mai circulă.