Totul a început, cred, cînd eram prin clasa a 8-a şi am devenit voluntară a Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”.
Mai apoi, dezvoltarea mea prin acest domeniu a continuat la liceu: mi-era mereu curios cum se desfăşoară „Caravana de Crăciun” şi de aceea am decis să mă implic, în clasa a 10-a, în activităţile senatului. Am fost aleasă preşedintele Departamentului „Voluntariat şi Asistenţă socială” şi împreună cu această echipă am reuşit să ajutăm copii din casele de copii din raionul Ungheni, satul Sineşti, din Nisporeni şi de la un centru maternal din capitală. Mai sunt pasionată şi de lumea jurnalismului, şi printr-o simplă, dar norocoasă întîmplare am ajuns voluntară la Radio Moldova şi Centrul Media pentru Tineri. Mai apoi, am devenit consilieră a Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor, iar acum sunt preşedintele grupului de lucru „Proiecte şi Relaţii Internaţionale”. De fapt, voluntariatul a devenit mai mult un mod de viaţă, deja, decît o activitate pentru timpul liber.
Ori de cîte ori fac un lucru încerc să-l fac cu multă pasiune, pentru că doar astfel obţin rezultatele care mă satisfac. Mai greu e atunci cînd n-am dorinţa necesară ca să mă motivez, dar cînd vine vorba de voluntariat, eu sunt deschisă şi disponibilă să contribui din tot sufletul. Cel mai important lucru care-mi alimentează şi pînă-n prezent entuziasmul meu pentru activităţile de voluntariat e satisfacţia pe care o primesc ori de cite ori pot fi utilă.
Voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt. Fiind implicată în multe activităţi, am început să privesc altfel lumea şi am înţeles de ce este important să-mi setez priorităţi corect, bazate pe valori şi principii fundamentale umane. Activitatea de voluntar a creat în jurul meu o reţea de oameni dragi, persone care mi-au devenit prieteni şi pe care pot conta, cu siguraţă. Voluntariatul m-a pus faţă-n faţă cu realitatea! După ce am interacţionat cu copiii din casele de copii, şcolile internat, gîndul că eu m-am născut mai norocoasă ca multe alte persone îmi serveşte drept o motivaţie bună să acţionez, să mă implic, să încerc să cauzez zîmbete.
Eu cred că implicarea civică te schimbă, îţi revoluţionează modul de percepţie a vieţii, te învaţă multe lucruri. Pe lîngă faptul că poţi fi tu de ajutor societăţii, toată această experienţă îţi poate veni ţie în ajutor. Fiind pasionată de călătorii, conştientizez că anume implicarea civică m-a ajutat să beneficiez de unele oportunităţi la care, în mod normal, n-aş fi avut acces. Avantajele implicării civice sunt că-ţi oferă multe şanse, déjà ţine de fiecare să le utilizeze sau nu!
Tinerii trebuie să facă voluntariat pentru a vedea o altă perspectivă asupra activităţii personale. Lucrurile financiar neremunerate pot servi drept o imensă remunerare spirituală, iar asta, pentru mine, contează mult mai mult.
Cei care zic că munca de voluntariat e o pierdere de timp, probabil, n-au avut posibilitatea să primească plăcere de la aceste activităţi. Să fii voluntar înseamnă să te dedici şi să dăruieşti, iar cînd dăruieşti-cîştigi!
Iuliana Mămăligă
Sursă: http://www.iulianam.com/