Experți în sănătatea tinerilor de pe 4 continente: „Vedem un sistem de sănătate receptiv la nevoile adolescenților și tinerilor”

Unii experți au menționat faptul că în țările lor nu există asemenea servicii pentru adolescenți și tineri, manifestându-și interesul pentru a prelua modelul de centre de sănătate prietenoase tinerilor. Foto: UNFPA
Unii experți au menționat faptul că în țările lor nu există asemenea servicii pentru adolescenți și tineri, manifestându-și interesul pentru a prelua modelul de centre de sănătate prietenoase tinerilor. Foto: UNFPA
Timp de citire: < 1 minut
       Cercetători în sănătatea reproductivă a tinerilor din America Latină, Africa, Asia Mijlocie și Europa au vizitat trei centre de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua Youth Klinic Moldova, cu ocazia desfășurării la Chișinău a workshopului global pentru sănătatea reproductivă a tinerilor, organizat de UNFPA Moldova.
 
     „Vedem un sistem de sănătate receptiv la nevoile adolescenților și tinerilor, cu personal și voluntari dedicați”, a spus Anom Harjana de la Departamentul de Sănătate Publică și Medicină Preventivă din Indonezia și cercetător la Facultatea de Medicină a Universității Udayana din Bali. Alți experți au menționat faptul că în țările lor nu există asemenea servicii pentru adolescenți și tineri, manifestându-și interesul pentru a prelua modelul de centre de sănătate prietenoase tinerilor.
 
     Oaspeții au discutat cu specialiști și voluntarii Youth Klinic Neovita, YK Botanica și YK Amigos, pentru a afla detalii despre serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, despre modul în care funcționează rețeaua YK, precum și despre cum pot fi accesate aceste servicii de către categoria de vârstă 10-24 ani.
 
     Neovita este primul centru de sănătate prietenos tinerilor din totalul de 41 câte există astăzi pe teritoriul Republciii Moldova, formând rețeaua Youth Klinic.
 
     La începutul lunii octombrie, 60 de specialiști din aproape 20 de țări de pe patru continente s-au aflat în Republica Moldova pentru a participa la un program de formare în domeniul educației comprehensive privind sănătatea reproductivă a tinerilor cu dizabilități și cei care trăiesc cu HIV. Evenimentul a avut loc în cadrul Programului global al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) de educație comprehensivă privind sănătatea reproductivă a adolescenților și tinerilor, organizat în 12 țări din lume, inclusiv în Republica Moldova, și desfășurat la Chișinău cu suportul financiar al Guvernului Norvegiei.