Pentru mulți tineri, YK Mobile – singurul mijloc de acces la medicină și tratament

Proiectul Mobile YK pentru rețeaua Youth Klinic Moldova este realizat datorită suportului financiar al Salvați Copiii România
Proiectul Mobile YK pentru rețeaua Youth Klinic Moldova este realizat datorită suportului financiar al Salvați Copiii România
Timp de citire: 3 minute

     În primele șase luni de pilotare a serviciului YK Mobile – două mașini echipate complet pentru asistare medicală -, specialiști din rețeaua de centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic au efectuat 256 de vizite în 76 de locații ce prezintă centre de plasament a persoanelor cu vulnerabilitate scăzută, centre de plasament temporar a refugiaților, instituții de învățământ secundar și profesional din Municipiul Chișinău și raionul Cimișlia. Prin intermediul serviciilor medicale mobile s-a stabilit ca și obiectiv asigurarea serviciilor de sănătate la distanță și de ieșire pentru adolescenții și tinerii vulnerabili sau aflați în situații de risc, dar și asigurarea nevoilor psihosociale ale copiilor, inclusiv ale mamelor și gravidelor refugiate din Ucraina.

     La bordul celor două mașini medicale au fost acordate 2.598 de consultații, dintre care  2.252 fiind pacienți primari, iar 346 de beneficiari au primit consultații repetate. Din numărul total, 483 de pacienți au fost refugiați. Conform adresărilor, beneficiarilor li s-au oferit examinări preventive, examinări medicale complexe, tratamente, screeninguri cervicale, metode de contracepție, testare HIV și de hemoglobină, consiliere psihologică.

     Începând cu decembrie și până în luna mai, consilierea medicală a constituit 57.23%, iar consilierea psihosocială – 42.77%. Specialiștii Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic au efectuat 541 de teste rapide HIV/Sifilis, dintre care șase teste pozitive, iar într-un caz boala este într-un stadiu foarte avansat; teste rapide de hemoglobină (pentru identificarea anemiei) – 358, majoritatea covârșitoare a beneficiarilor testați (în jur de 90%) au avut rezultate sub limita normalului; 120 de ecografii (USG), beneficiarii fiind referiți la YK Neovita și YK Cimișlia. În ceea ce privește numărul cazurilor de infecții cu transmitere sexuală (tricomoniază, sifilis, etc.), s-a înregistrat o descreștere, iar odată depistate, acestea au fost tratate sau redirecționate către centrele specializate.

     „Aceste două unități medicale mobile au venit foarte mult în ajutorul serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor care existentă în sectorul de sănătate public pentru a îndeplini, în condițiile actualelor crize și a finanțării insuficiente, prevederile cadrului normativ în vigoare referitor la oferirea serviciilor out-reach adolescenților și tinerilor. Datorită YK Mobile, tinerii în stare de vulnerabilitate sporită, în special din mediu rural – mame adolescente, tineri refugiați – au primit suportul necesar. Pentru mulți dintre ei, YK Mobile a fost singura modalitate de acces la examinare medicală și tratament, în context de criză. O serie de cazuri, unele grave, au fost identificate, tratate sau referite corespunzător pe durata acestorșase luni de pilotare în municipiul Chișinău, precum și în raionul  Cimișlia, a primelor clinice mobile din rețeaua Youth Klinic. Credem că centrele din rețeaua YK ar putea ajuta cu mult mai mulți adolescenți și tineri în stare de vulnerabilitate, în special din mediu rural, dacă ar fi fortificate în toate raioanele cu astfel de unități mobile echipate”, menționează Dr. Galina Leșco, președinta A.O. „Sănătate pentru tineri” și coordonatoarea rețelei Youth Klinic.

     Vârsta celor care au beneficiat de consultații din partea specialiștilor Youth Klinic în cadrul clinicii mobilearată în modul următor: beneficiari cu vârsta între 10 și 24 ani – 89.25 % și beneficiari cu vârsta peste 24 de ani –  10.75%.

     În același timp, ca urmare a monitorizării și rezultatelor echipei Youth Klinic, s-a constatat că accesibilitatea la serviciile medicale și psihosociale a refugiaților și a grupurilor vulnerabile a crescut. În acest sens, desfășurarea serviciilor clinicii mobile va fi continuată și în alte regiuni din țară pentru refugiații și adolescenții din zonele rurale și tinerii vulnerabili sau în situații de risc. Campania de dezvoltare a serviciilor medicale mobile este inclusă în planul de acțiune pentru implementarea Programului Național privind Sănătatea și Drepturile Sexuale și Reproductive pentru perioada2023-2027.

   Mașinile mobile sunt dotate cu un ecograf mobil cu două sonde – transvaginală și abdominală, măsuță cu roți pentru ecograf, scaun ginecologic și pediatric, mobilier de birou, chiuvetă, panou electric. Unitățile medicale mobile sunt destinate să ofere un cadru sigur și profesionist în care specialiștii să furnizeze servicii complexe medicale și psihosociale adaptate nevoilor pentru un număr cât mai mare de persoane vulnerabile.

     Pe 3 noiembrie 2022, Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul MSD, a pus la dispoziția Asociației Obștești „Sănătate pentru tineri” două mașini medicale echipate complet în valoare de 185.000 de Euro pentru asistarea medicală a refugiaților ucraineni din Republica Moldova.

Mai multe informații despre clinica mobilă, urmăriți:

Facebook: Youth Klinic Moldova

Facebook: Centrul Neovita

Instagram: youthklinicmoldova

TikTok: youthklinicmd