Sarcină

Sarcina şi maternitatea la vârsta adolescentă au fost ceva normal de-a lungul istoriei omenirii, însă în prezent se recunoaşte dreptul şi necesitatea tinerelor fete de a-şi continua educaţia, pentru a obţine independenţă financiară. Adolescenţa este o perioadă în care maturizarea nu este completă şi tinerii dau de multe ori dovadă de ignoranţă în privinţa unei activităţi sexuale sau a unei relaţii in¬time responsabile. Sarcina la vârsta adolescentă este în primul rând o „plagă» socială, dar care poate avea şi consecinţe medicale grave.

Sarcina la adolescente — sarcina care survine pănă la vărsta de 19 ani ani. Datorită imaturităţii complete a sistemului reprodictiv al femeii până la această vârstă se referă la categoria sarcinilor cu risc sporit pentru viaţa şi sănătatea mamei şi a copilului. În prezent, în Republica Moldova sarcinile la adolescente reprezintă circa 10% din numărul total de sarcini.

Se ştie că riscul mortalităţii materne la adolescente este de 4 ori mai mare decât în cazul grupei de vârstă de 20-29 ani, iar copiii născuţi de mame foarte tinere se confruntă cu un risc de deces cu 80% mai mare decât cei născuţi la o vârstă matură.

Naşterea la o vârstă precoce reduce posibilităţile de dezvoltare socială şi asupra calităţii vieţii femeilor tinere. O sarcină timpurie afectează poziţia tinerei îi face dificilă continuarea studiilor şi construirea unei vieţi independente, conduce ei socială.

Dacă o persoană a avut relaţii neprotejate, există totdeauna riscul unei se poate suspecta sarcina? Sunt unele semne probabile de sarcină — a întârziat mult 2 săptămâni), sânii îţi sunt umflaţi şi dor, ameţeli, slăbiciuni, cu greţuri, necesitatea de a merge la baie mai des decât de obicei, schimbări de dispoziţie de mâncare).

Acestea pot varia de la femeie la femeie; există unele care au doar unul, unul şi altele le au pe toate. Uneori menstruaţia nu vine din alte cauze decât : stresul… Pentru a scăpa de indoieli, este bine de făcut un test de sarcină. NB!  pot procura în farmacie indică prezenţa sarcinii de la 2 săptămâni, în medie, de protejat, sau din primele zile de reţinere a mentruaţiei. Deci, nu are sens de a doua zi după un raport sexual, fiindcă nu va fi informativ. Mai bine de luat i în primele 72 ore după sexul neprotejat pentru a preveni sarcina nedorită.

Dacă rămân dubii, e cazul de a merge la un medic, care posibil va lua nişte confirma prezenţa sarcinii şi printr-un examen ecografic.

Dacă o adolescentă devine însărcinată, există mai multe lucruri de care

—           Primul este că o sarcină nu se poate ascunde.

—           Indiferent dacă decide să păstreze ori nu copilul, trebuie să vorbească cu ta, chiar dacă vor fi supăraţi la început!

 

—           Dacă nu îndrăzneşte să vorbească cu părinţii, să apeleaze la o persoană adultă de încredere care să o ajute să vadă diferite posibilităţi de rezolvare şi care să o însoţească la un Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor ori Cabinet de Sănătate a Reproducerii.

—           Consultarea unui specialist o va ajuta să decidă care este soluţia potrivită în situaţia sa — avortul sigur, păstrarea copilului şi creşterea lui, păstrarea copilului şi darea spre adopţie.

—           Încercarea de a rezolva problema de una singură poate spori considerabil riscurile pentru sănăta¬tea şi viaţa mamei adolescente şi copilaşului ei!

 

Dacă adolescenta hotărăşte să întrerupă sarcina prin avort, ea trebuie să ţină în minte unele lu¬cruri pentru a diminua riscurile legate de avort:

—           În general, cu cât mai mic este termenul de sarcină la care este efectuat, cu atât mai mici sunt riscurile legate de avort.

—           Avortul sigur are cu mult mai puţine consecinţe negative decât cel nesigur şi cel criminal.

—           Avortul sigur este întreruperea sarcinii prin metoda vacuum aspiraţiei şi metoda medicamen¬toasă care trebuie realizată întotdeauna de către un medic specialist şi într-o instituţie medicală, pentru că la fel ca orice operaţie, are riscurile sale.

—           Avorturile care nu corespund acestor criterii sunt nesigure, adică au un risc mai mare pentru viaţă şi sănătate. Avorturile efectuate de persoane care nu au pregătirea specială medicală cu metode care nu sunt prevăzute de protocoalele medicale, în afara instituţiilor medicale, sunt calificate ca fiind criminale şi sunt persecutate de lege, pentru că au riscul cel mai mare să provoace moarte sau probleme grave de sănătate pentru femeie.

—           După intreruprea sarcinii, trebuie numaidecât să consulte medicul pentru a utiliza în continuare o metodă de contracepţie mai efectivă.

—           La minorele sub 16 ani este necesar acordul părinţilor pentru această intervenţie. Când acesta nu este posibil, hotărârea se ia în comun cu o comisie specială pentru aceste cazuri. Valorile religios-morale pot fi decisive în hotărârea de a păstra sarcina la adolescente şi, în aşa

caz, această decizie trebuie respectată de cei din jur şi nimeni nu poate să insiste ca ea să întrerupă sarcina, dacă nu are contraindicaţii medicale absolute.

Adresarea cât mai devreme de la suspiciunea sarcinii (reţinerea ciluclui menstrual cu 2 săptămâni la tinerele sexual-active) şi confirmarea ei prin test la sarcină şi ultrasonografie la medic şi respecta¬rea recomandarilor medicale sunt factorii cheie de prevenire a riscurilor la sarcină şi naştere.

Suportul partenerului şi familiei este factorul principal de protecţie a tinerii mame şi copilaşului

ei.

Dacă sarcina s-a diagnosticat mai târziu şi nu mai poate fi întreruptă, dar mama adaolecentă nu are nici o posibilitate să crească acest copil, trebuie gândită posibilitatea de a naşte copilul şi a-l da pentru adopţie altor părinţi care ar avea posibilitatea să-l crească (este o soluţie cu mult mai umană decât a-l naşte şi fugi din maternitate fără a da un acord pentru adopţie sau şi mai rău, de a-l naşte în afara instituţiei medicale şi a-l arunca la gunoi…).

Factori care contribuie la apariţia sarcinii în adolescenţă

 

Sunt mai predispuse la apariţia unei sarcini adolescentele care:

•           cresc într-un mediu socio-economic foarte sărac

•           au fost victimele unui abuz sexual

• nu se implică în activităţile şcolare, sociale sau familiale

•           se dezvoltă într-o comunitate în care sarcina la o vârstă timpurie este văzută ca fiind un lucru normal (ex. romi)

•           au o stimă de sine foarte scăzută şi cred că nu au şanse de succes în viaţă

•           consumă tutun, alcool sau alte substanţe halucinogene

Caracteristicile vârstei adolescente reprezintă „capcane» perfecte pentru o sarcină nedorită — ti¬nerii nu au încă o gândire matură şi nu sunt capabili să ia decizii corecte. În funcţie de consecinţele comportamentului său, adolescentul are de multe ori o imagine deformată despre realitate, crezând că este „invincibil» şi că nu i se poate întâmpla nimic rău tocmai lui. Unele fete au o stimă de sine scăzută sau sunt afectate de stări depresive şi au o nevoie sporită de intimitate şi afecţiune. Această stare vulnerabilă le poate face pe adolescente să creadă că un bebeluş le va face să se simtă împlinite şi fericite. Sunt şi mulţi tineri care nu cunosc mijloacele de contracepţie sau nu le folosesc în mod corect.

Factori care pot reduce riscul apariţiei unei sarcini în adolescenţă

Premisele unei vieţi sexuale sănătoase la adolescenţi sunt:

•           Accesul la o educaţie sexuală în cadrul familiei şi în şcoală.

•           Accesul la metodele de contracepţie şi la măsurile de prevenţie şi tratament al maladiilor cu transmitere sexuală.

•           Un mediu de dezvoltare sigur, fără exploatare şi abuz, comunicare deschisă cu părinţii.

•           În ţările în care incidenţa sarcinii la adolescente este scăzută, guvernul sprijină programele obligatorii de educaţie sexuală în cadrul şcolii, campanii masive de educaţie sexuală, via inter¬net, televiziune, radio, cinema, cluburi, farmacii, afişe publicitare şi sistem sanitar. Mijloacele media sunt un partener de valoare în promovarea acestor campanii cu mesaj direct şi cu simţul umorului, axat atât pe plăcere, cât şi pe protecţie. Părinţii din aceste ţări tratează viaţa sexuală a adolescenţilor mai mari ca pe un lucru normal şi o componentă esenţială pentru o maturi¬zare emoţională sănătoasă, în acelaşi timp tinerii consideră lipsa protecţiei ca fiind un act total iresponsabil şi prostesc.

•           Ţara cu cea mai scăzută rată a sarcinii la adolescente — Olanda — are una dintre cele mai des¬chise abordări cu privire la sexualitatea şi educaţia sexuală a tinerilor.

•           Copiii care sunt crescuţi de ambii părinţi au un risc mai scăzut de a-şi începe viaţa sexuală pre¬matur.

•           Adolescenţii care vor urma studii universitare sau acei ai căror părinţi au discutat cu ei despre sex sunt predispuşi să întârzie debutul activităţii sexuale.

•           Tinerele fete care au o relaţie deschisă cu părinţii au tendinţa de a amâna începutul vieţii sexu¬ale, iar atunci când acesta are loc, fetele fac alegeri mai bune în privinţa contracepţiei.