Asociaţia obştească „Sănătate pentru Tineri” a fost creată în mai, 2000. Asociaţia are peste 10 ani de experienţă în promovarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Este organizaţia care a pilotat modele novatoare de servicii de sănătate adresate tinerilor şi a promovat integrarea lor în sistemul de sănătate existent.
În 2002, cu suportul UNICEF Moldova, Asociaţia a deschis la Chişinău primul Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”. În 2007, Centrul a fost integrat în sistemul de sănătate şi acum este finanţat de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” este un model de promovare a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor în ţara noastră. „Neovita” funcţionează ca şi centru de resurse pentru cele 11 Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, ce formează o reţea. De asemenea, Centrul „Neovita” este un centru de resurse pentru fortificarea cadrului normativ şi a capacităţilor umane în domeniu.
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul „Neovita”, au participat activ în procesul de elaborare a cadrului normativ de organizare a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Membrii Asociaţiei au elaborat compartimentul „Sănătatea sexual-reproductivă a adolescenţilor” a Strategiei Naţionale a Sănătăţii Reproducerii (aprobată de Guvernul RM în anul 2005); au participat în grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Tineret (aprobată de Guvernul RM în anul 2004); sunt autorii Conceptului Naţional în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor (aprobat de Colegiul MS în anul 2005), au elaborat Standarde de Calitate a Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (aprobate de MS în anul 2008).
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” are experienţă în realizarea studiilor în domeniul sănătăţii şi dezvoltării tinerilor. A realizat studiul de evaluare a nevoii de servicii pentru tineri. Anual realizează studii de evaluare continuă a nevoilor şi studii de satisfacţie a clienţilor CSPT „Neovita”. În 2003-2005, Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” a realizat primul Studiu KAP „Sănătatea şi dezvoltarea tinerilor. Evaluarea cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor”. În 2012, Asociaţia realizează acelaşi Studiu KAP. Studiul oferă dovezi pentru argumentarea politicilor şi programelor naţionale în domeniul sănătăţii şi dezvoltării tinerilor.
În 2008-2010 Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” a pilotat un program nou de educaţie parentală „Servicii comunitare de suport în pregătirea pentru sarcină, naştere şi îngrijirea copilului şi pentru formarea deprinderilor parentale responsabile la tineri”.
Iar în 2011 a lansat iniţiativa „Generaţie sănătoasă”, proiect de extindere a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor la nivel naţional.