Avort

Avortul în siguranţă

Avortul provocat – poate fi medical şi criminal. Avortul medical este efectuat în instituţia medicală, iar cel criminal este efectuat în condiţii care nu-ţi oferă o siguranţă şi un risc minim.

Notă: Nu apela la intervenţii criminale –  ele deseori se termină cu moartea!

Există diferite metode de întrerupere a sarcinii:

  • Dilatarea şi chiuretajul cavităţii uterine – ţesutul este eliminat cu chiureta prin raclaj după dilatarea colului uterin.
  • Prin vacuum-aspiraţie: electrică– eliminarea ţesutului cu vacuum-aspirator electric şi aspiraţia vacuum manuală (AVM) – una din cele mai avantajoase, moderne şi sigure metode – ţesutul este eliminat din uter cu un aspirator manual, neelectric.
  • Avortul medicamentos – se administrează medicamente pentru expulsarea ţesutului din cavitatea uterină.

Metoda avortului medicamentos şi prin aspiraţie, în special AVM, reprezintă metodele cele mai avantajoase, moderne şi sigure din cele posibile actualmente. Lipsa necesităţii dilatării canalului cervical, evitarea chiuretajului cu instrument metalic, deci traumării colului şi uterului, posibilitatea utilizării anesteziei locale sunt deosebirile esenţiale ale AVM  de metoda tradiţională – dilatarea şi chiuretajul. Studii mondiale au demonstrat siguranţa, eficienţa, rata joasă a complicaţiilor în timpul şi după procedură.

 

După avortul medical, majoritatea femeilor pot reveni la activităţile sale obişnuite practic imediat.

Este binevenit să revii la un control medical de rutină peste 2-3 săptămâni după avort. Complicaţiile avortului pot ameninţa sănătatea femeii, inclusiv posibilitatea de a avea copii în viitor.

 

Prevenirea unei sarcini nedorite este responsabilitatea în egală măsură atât a tânărului cât şi a tinerei în cadrul unei relaţii.

În general, adolescenţii pot să utilizeze orice metodă de contracepţie. Vârsta singură nu constituie un motiv medical de a refuza nici o metodă adolescenţilor. Doar aspectele sociale şi comportamentale constituie  considerente importante în alegerea metodelor contraceptive de către adolescenţi. În special, adolescenţii au un risc crescut pentru infecţiile cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV-infecţia, cea ce oferă preferinţă în cazul dat metodelor ce protejează şi de ITS. Totodată, s-a stabilit, că în unele cazuri, la adolescenţi poate fi mai adecvată utilizarea metodelor care nu necesită utilizare zilnică. Acestor cerinţe corespunde, în primul rând, prezervativul. (vezi tabelul Caracteristica comparativă a metodelor cele mai răspândite de prevenire a sarcinii, în special pentru tineri)

! Este necesară educaţia atât a băieţilor cât şi a fetelor în egală măsură pentru utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual.