Importanţa vieţii sexuale pentru fiecare dintre noi diferă de la un moment la altul. Şi la fel pentru fiecare dintre noi, viaţa sexuală reprezintă o experienţă aparte în care pot apărea sentimentele, dra-gostea, emoţiile, plăcerile, dar şi nesiguranţa sau chiar neplăcerile.
A avea un copil este minunat, dar dacă el apare mai devreme decât a planificat tânăra femeie, viaţa i se va schimba definitiv. În acest sens adolescenţii pot fi îndemnaţi să reflecteze asupra urmă¬toarelor întrebări:
– cum şi când îşi va termina şcoala?… copilul va avea nevoie de îngrijire şi aceasta înseamnă şi bani
– care e viitorul său loc de muncă?… copilul va avea nevoie de îngrijire şi aceasta înseamnă timp şi concentrare
– cum se va descurca în grupul său?… dacă ceilalţi prieteni vor avea alte preocupări, îl vor ocoli?
– cine va fi alături de el?… creşterea unui copil înseamnă un efort căruia trebuie să-i facă faţă şi uneori este nevoie de ajutor
– cu ce preţ va avea acest ajutor ? … dacă există cineva care să îi acorde din timpul, răbdarea, experienţa şi banii pe care îi are, va putea să îi „plătească” datoria?
Cum se produce o sarcină? Din patru în patru săptămâni, datorită hormonilor, în ovarele femeii se dezvoltă un ovul. Acesta, după maturizare, ajunge să treacă din ovar în trompa uterină (are loc ovulaţia). Apoi se deplasează prin trompă în uter. În această perioadă ovulul poate fi fecundat de spermatozoidul bărbatului, instalându-se astfel o sarcină. După fecundare ovulul se cuibăreşte în uter în mucoasa uterină care se constituie între timp. Dacă ovulul rămâne nefecundat, femeia va avea ciclul menstrual normal, mucoasa uterină desprinzându-se şi fiind eliminată sub forma sânge-rării menstruale.
Contracepţie (din latină „impotriva conceperii”) – termenul include în sine toate măsurile luate pentru a preveni sarcina nedorită prin diferite metode de contracepţie. Metodele de contracepţie se împart în:
– metode de barieră – ce impiedică nimerirea spermei în organele genitale feminine (prezervativul feminin şi masculin, diagragma, cupola cervicală); prezervativul este unica metodă care protejea¬ză atât de sarcină nedorită, cât şi de infecţiile cu transmitere sexuală.
– contracepţia hormonală, care poate fi administrată prin pastilele contraceptive, injecţii cocntra-ceptive, implant, emplastru, inel cervical. Contracepţia hormonală acţionează prin oprirea ovo-lulaţiei la femei (adică celula sexuală feminină nu se maturizează, nu iese din ovar şi nu se poate întâlni cu spematozoizii) şi/sau schimbări în mucoasa uterului care nu permit dezvoltarea sarcinii. Contracepţia hormonală se consideră una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, dar înaintea aplicării trebuie numaidecât consultat medicul specialist.
– metoda dublă olandeză de prevenire a sarcinii prevede utilizarea concomitentă a prezervativului (care protejează cel mai bine de infecţiile cu transmitere sexuală) şi pastilelor contraceptive (care sunt una dintre metodele cele mai efeciente de prevenire a sarcinii). Se numeşte olandeză, pen-tru că a început să fie practicată pe larg în Olanda, dar este foarte populară la tinerii din Europa.
– spermicidele – diferite ovule, creme, supozitorii care se introduc în vagin înante de fiecare raport sexual, şi care acţionează prin inactivarea spermatozoizilor.
– contracepţia intrauterină prevede plasarea unor dispozitive intrauterine (sterilete) care îpiedică dezvoltarea sarcinii în uter.
– contracepţia chirurgicală sau sterilizarea este o metodă irevesibilă. La femei tehnic se efectuiază mai complicat (este necesară o intervenţie laparoscopică), în cadrul căreia se închide lumenul trompelor uterine, cea ce împiedică întâlnirea celulelor sexuale femenine cu cele masculine. La bărbaţi se legăturează ductul spermatic (este o operaţie foarte simplă) şi speratozoizii nu ajung în mediul extern.
– metodele naturale – raportul sexual întrerupt şi metoda calendarului. Se consideră cele mai puţin eficiente metode de contracepţie.
– Contracepţia de urgenţă – pastile care pot fi luate în decurs de 72 ore după raportul sexual ne-protejat. Aceste pastile trebuie luate numai în cazuri execeptionale (s-a rupt prezervativul, în caz de viol), deaorece aceste pastile conţin doze mai mari de contraceptive şi au mai multe efecte adverse decât pastilele contraceptive zilinice.
În general, adolescenţii pot să utilizeze orice metodă de contracepţie. Vârsta singură nu constituie un motiv medical de a refuza nici o metodă adolescenţilor. Dar luând în consideraţie riscurile mai mari la adolescenţi de a se infecta cu ITS, inclusiv HIV, metoda de preferinţă pentru ei rămâne pre-zevativul utilizat corect la fiecare contact sexual, în unele cazuri împreună cu pastilele contraceptive (metoda dublă de protecţie).
Ca să prevină o sarcină adolescenţii trebuie să ţină în minte următoarele lucruri:
– Să se abţină de la relaţii sexuale dacă nu sunt siguri că sunt pregătiţi suficient pentru a-şi asuma responsabilitatea pentru consecinţele unei relaţii sexuale (abstinenţă).
– Dacă totuşi au început relaţiile sexuale – trebuie de folosit prezervativul (care protejează atât de sarcină, cât şi de infecţiile sexual trensmisibile) la fiecare contact sexual (prezervativele se distri¬buie gratis în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor şi Cabinetele Sănătăţii Repoducerii).
– Acum sunt disponibile şi o mulţime de alte metode contraceptive contemporane, cum ar fi pasti¬lele contraceptive. Pentru a selecta corect metoda potrivită, trebuie consultat ginecologul! Până ajunge la specialist, opţiunea este prezervativul!
– Dacă doresc să fie maximal protejaţi, adolescenţii pot folosi metoda dublă olandeză de protecţie – prezervativul (care protejează cel mai bine de ITS) şi pastile contraceptive (care sunt una ditre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinii nedorite).
– Dacă nu au folosit prezervativul, trebuie utilizate pastilele contracepţiei de urgenţă în decurs de 72 ore după raportul sexual neprotejat (pentru consultaţie se poate de apelat la medicul gineco¬log sau la farmacie).
– Prevenirea sarcinii la adoelscenţi este responsabilitatea în egală măsură atât a tânărului, cât şi a tinerei în cadrul unei relaţii.
Atunci când o fată sau un baiat au unele întrebări sau situaţii ce trebuie soluţionate referitor la sănătatea lor sexual reproductivă, ei pot să apeleze pentru un sfat la un specialist care are o pregă¬tire specială în domeniu, aşa cum ar fi cei de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor (medici, psihologi etc.), iar acolo unde încă nu sunt astfel de centre, la specialistul din Oficiul Sănătăţii Repro¬ducerii, medicul dermato-venerolog care există în orice Centru al Medicilor de Familie.
Opţiunile contracepive prioritare pentru adolescenţi:
• Abstinenţa / amânarea relaţiilor sexuale
• Prezervativul
• Metoda dublă olandeză (prezervativul +COC (pastilele contraceptive)
• Contracepţia de urgenţă