An de an, pe lângă numărul de beneficiari, am extins și serviciile acordate, iar linia telefonică de încredere YK Support Line 0 800 800 22 ne ajută să fim mai aproape de fiecare adolescent și tânăr din orice colț al țării.
De 20 de ani, adolescenții și tinerii din Republica Moldova au un prieten adevărat care îi ajută să se dezvolte armonios – Centrul de servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA. Gama largă și multidisciplinară de servicii oferite categoriei de vârstă 10-24 de ani a transformat NEOVITA într-un centru de resurse și un model de suport pentru înființarea, dezvoltarea și extinderea Youth Klinic Moldova – o rețea formată, în prezent, din 41 de centre YK raionale și municipale, inclusiv șase în Chișinău.
Galina Leșco, medic-obstetrician, șefa Centrului de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA: „La 20 de ani de activitate a NEOVITA ne bucurăm deja de o serie de rezultate palpabile. Am elaborat o abordare nouă, integrată și multidisciplinară, bazată pe nevoile de dezvoltare de vârstă, ale asistenței sănătății adolescenților și tinerilor. Am instituit un serviciu inovator și destul de eficient în domeniu – rețeaua Youth Klinic (YK), existentă deja în toată tăra. Serviciile noastre au devenit credibile pentru tineri, datorită implicării voluntarilor YK, prin discuții de la egal la egal. Astfel, accesul adolescenților și tinerilor la servicii de sănătate adaptate nevoilor de vârstă a crescut de la 5%, în 2011, la 30% în 2021; rata sarcinilor în rândul adolescentelor a scăzut cu aproape 25%, în ultimii 5-6 ani; rata suicidului printre adolescenți își menține tendința de descreștere în ultimii 5-6 ani etc. Modelul Republicii Moldova în dezvoltarea serviciilor de asistență medicală adaptate adolescenților și tinerilor este prezentat de către Organizația Mondială a Sănătății, la nivel regional și global, drept un caz de succes. Aceste succese sunt posibile mulțumită dedicației echipei, conlucrării bune în cadrul rețelei YK, implicării tinerilor, cooperării cu partenerii locali, naționali și internaționali, cărora le mulțumesc. Totodată, există multe alte lucruri care trebuie dezvoltate în continuare în domeniu: perfecționarea cadrului normativ și strategic, precum și a mecanismelor de finanțare durabilă a serviciilor noastre; pledăm în continuare pentru ca educația pentru sănătate complexă să fie parte deplină a curriculei școlare existente etc. Mai avem încă multe de făcut și în următorii 20 ani.”
Iraida Cazacu, coordonatoare de proiecte la Misiunea Socială DIACONIA: „Dacă nu ar exista la nivel național centrele YK, țara noastră ar fi cu 100 de ani în urmă. Nu îmi imaginez activitatea noastră fără NEOVITA alături, deoarece la NEOVITA sunt foarte specializate serviciile adresate adolescentelor. Specialiștii NEOVITA cu adevărat rezolvă foarte multe probleme de sănătate a fetelor, a beneficiarelor noastre.”
Sergiu Aparatu, fost voluntar și lector la Universitatea Tehnică din Moldova: „NEOVITA mi-a oferit posibilitatea să mă simt liber, să fiu înțeles şi informat. Totodată, m-a ajutat să înțeleg specificul vârstei adolescentine prin discuții deschise despre educația sexuală, despre cum să fiu eu însumi sau cum să-mi expun propria opinie, fără frica de a fi judecat. Datorită acțiunilor de voluntariat, am căpătat experiență enormă prin implicarea la organizarea de conferințe și evenimente.”
Centrul de servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, de la care a pornit dezvoltarea rețelei Youth Klinic Moldova, acordă servicii gratuite în probleme legate de sănătatea sexuală reproductivă, sarcina nedorită, infecții cu transmitere sexuală, dezvoltarea pubertară, bunăstarea psihologică, dereglări de nutriție, consecințe legate de violență și consumul de substanțe. De asemenea, desfășoară o activitate amplă de prevenire, cu suportul voluntarilor.
Centrul NEOVITA a fost înființat la 30 mai 2002 de către Asociaţia Obștească „Sănătate pentru tineri” cu suportul UNICEF Moldova, în colaborare cu Asociaţia Medicală Teritorială Rîșcani și Primăria municipiului Chișinău. Dezvoltarea continuă a Centrului a fost posibilă datorită cooperarii durabile cu Asociația „Sănătate pentru tineri”, suportului organizatoric oferit de Ministerul Sănătății, finanțării de către CNAM, asistenței tehnice și financiare oferite de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății, UNFPA, ERIKS Development Partner (Suedia), Salvați Copiii etc.