YK PODCAST #3: Cum e posibil să avem numai copii doriți?

Timp de citire: < 1 minut
      Senzații și dorințe neobișnuite încearcă fiecare adolescent odată cu începerea pubertății (tranziția dintre copilărie și maturitate). Este vârsta primelor iubiri și pasiuni, iar momentul în care decizi că ești pregătit/ă să-ți începi viața sexuală înseamnă să fii suficient/ă de informat/ă, să înțelegi consecințele și riscurile.
     Sexul protejat, adică folosirea prezervativului sau unei alte metode de contracepție, te ajută împotriva ITS (infecții cu transmitere sexuală) și sarcinilor nedorite.
     Peste 3.000 de adolescente rămân însărcinate anual în Republica Moldova, dintre care în jur de 2.000 de fete minore devin mame, celelalte întrerup sarcina prin recurgerea la avort. Cifrele sunt ALARMANTE în toate privințele: numărul nașterilor în rândul fetelor minore în Republica Moldova depășește de patru ori media din alte țări europene, iar sarcinile sunt nedorite în majoritatea cazurilor.
     Cele mai multe mame adolescente nu au avut acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educația sexuală și nu au beneficiat vreodată de planificare familială, arată datele sociologice.
      Nu ezita să discuți cu specialiștii Youth Klinic (YK)! Suntem acum mai aproape de tine, datorită YK Support Line – 0 800 800 22 – prima linie telefonică de încredere pentru adolescenți și tineri până la 24 de ani.
     În spatele fenomenului „copii care fac copii” se află de cele mai multe ori adevărate drame cu numeroase consecințe pe termen lung atât asupra celor implicați direct, cât și pentru societate.
     YK Neovita (sectorul Rîșcani din Chișinău) face parte din rețeaua națională Youth Klinic Moldova – 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor care oferă servicii consultative gratuite pentru adolescenți și tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani.