Acces mai mare la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă

Peste 10.000 de adolescenți și tineri din Republica Moldova, inclusiv din rândul refugiaților din Ucraina, se vor bucura de acces mai mare la sănătatea sexuală și reproductivă. Foto@UNFPAMoldova
Peste 10.000 de adolescenți și tineri din Republica Moldova, inclusiv din rândul refugiaților din Ucraina, se vor bucura de acces mai mare la sănătatea sexuală și reproductivă. Foto@UNFPAMoldova
Timp de citire: 3 minute

       Adolescenții și tinerii se pot bucura de acces mai mare la serviciile gratuite de sănătate sexuală și reproductivă în cadrul Youth Klinic Moldova – rețea formată din 41 de centre municipale și raionale create special pentru categoria de vârstă 10 și 24 de ani și adaptate la necesitățile tinerei generații. Creșterea accesului la asemenea servicii se datorează și suportului oferit de către UNFPA Moldova (Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă).

       Astfel, reațeau de centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic Moldova a primit seturi noi de medicamente și consumabile pentru tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală, prevenirea sarcinii în adolescență, precum și pentru îngrijirea post-viol. Un număr de peste 10.000 de adolescenți și tineri din Republica Moldova, inclusiv din rândul refugiaților din Ucraina, vor putea beneficia de servicii și informații ceea ce va contribui la sporirea gradului de servicii gratuite de consiliere psihologică, testare HIV, contraceptive, precum și îngrijire în caz de viol sau abuz.

      Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA în Republica Moldova: „Nevoile și riscurile pentru sănătatea sexuală și reproductivă a adolescenților se intensifică în vremuri de criză și sunt adesea trecute cu vederea. Mai ales fetele adolescente care fug de conflictul armat și caută protecție se confruntă cu riscuri sporite de abuz sexual și violență în bază de gen. UNFPA apreciază parteneriatul cu Youth Klinic Moldova care va ajuta adolescenții și tinerii ucraineni și moldoveni să evite comportamentele de risc și să rămână în siguranță pe timp de criză.”

      De la începutul războiului în Ucraina, specialiștii rețelei Youth Klinic Moldova, cu sprijinul UNFPA, au oferit unui număr de peste 3.500 de adolescenți și tineri refugiați ajutor psiho-emoțional și informații de suport în domeniile sănătății mintale și sănătății sexual-reproductive. Totodată, cele 41 de centre-membre ale rețelei Youth Klinic Moldova au livrat peste 2.000 de truse cu produse de igienă menstruală și îngrijire personală pentru femeile și fetele ucrainene în timpul vizitelor la centrele de cazare temporară amenajate pentru refugiații din Ucraina.

      Galina Leșco, șefa Centrului de resurse la nivel național „Neovita”, centru care a dezvoltat și extins rețeaua Youth Klinic Moldova: „Apreciem suportul UNFPA pentru Youth Klinic Moldova datorită căruia reușim să extindem accesul tinerilor și adolescenților la servicii de calitate în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Seturile de medicamente și consumabile pe care le-am primit ne vor ajuta să oferim servicii complexe pentru asigurarea sănătății tinerei generații.”

      De 20 de ani, adolescenții și tinerii din Republica Moldova au un prieten adevărat care îi ajută să se dezvolte armonios – Centrul de servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA. Gama largă și multidisciplinară de servicii oferite categoriei de vârstă 10-24 de ani a transformat NEOVITA într-un centru de resurse și un model de suport pentru înființarea, dezvoltarea și extinderea Youth Klinic Moldova – o rețea formată, în prezent, din 41 de centre YK raionale și municipale, inclusiv șase în Chișinău. Echipa de specialiști include ginecologi, urologi/andrologi, dermatovenerologi, moașe, asistente medicale, psihologi și asistenți sociali.

     Începând cu luna mai, funcționează prima linie telefonică de încredere și suport pentru adolescenți și tineri (10-24 de ani) – Youth Klinic Support Line – 0 800 800 22 (YK Support Line). Este cel mai mai nou și unic serviciu al rețelei Youth Klinic Moldova. La numărul 080080022 se răspunde zilnic, în regim non-stop, apelurile fiind confidențiale și gratuite din orice colț al țării și din orice rețea fixă sau mobilă.

      Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA a fost creat la 30 mai 2002 de către Asociaţia „Sănătate pentru tineri” cu suportul UNICEF Moldova, în colaborare cu Asociaţia Medicală Teritorială Rîșcani și Primăria municipiului Chișinău. Dezvoltarea continuă a centrului a fost posibilă datorită sprijinului Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), UNFPA Moldova, Fundației ERIKS – Suedia, etc.

GALERIE FOTO