FOTO | YK Mobile aduce acces la servicii prietenoase tinerilor în Stăuceni și Grătiești

Imagine simbol cu cele două mașini YK Mobile oferite rețelei Youth Klinic de către Salvați Copiii România
Imagine simbol cu cele două mașini YK Mobile oferite rețelei Youth Klinic de către Salvați Copiii România
Timp de citire: 3 minute

     Datorită clinicii pe roți YK Mobile, adolescenții și tinerii (10-24 de ani) vor avea  acces facil la servicii de sănătate adaptate nevoilor lor. Primăriile comunelor Stăuceni și Grătiești din municipiul Chișinău s-au arătat dispuse să ofere sprijin organizatoric pentru ca serviciile prietenoase tinerilor să ajungă mai ușor la adolescenții care au cel mai mare nevoie de suport medical și psihologic, mai ales grupurile vulnerabile și defavorizate, inclusiv refugiați.

     Specialiștii Neovita – primul centru de sănătate prietenos tinerilor din rețeaua Youth Klinic Moldova – oferă asistență chiar la bordul unității medicale mobile care este o adevărată clinică operațională, dotată cu spațiu pentru examinări de către medicii ginecolog (pentru fete) și androlog (pentru băieți). De asemenea, clinica pe roți YK Mobile dispune de o zonă pentru consiliere psihologică și pentru efectuarea de teste rapide la HIV, sifilis și hemoglobină (pentru evaluarea anemiei). Adolescenții și tinerii primesc consultații sau recomandări și referiri către medici specialiști din cadrul Youth Klinic Moldova – rețea care reunește 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor, dintre care șase se află în fiecare sector din Chișinău. (Harta celor 41 de centre YK aici)

     Servicii consultative GRATUITE pentru categoria de vârstă 10-24 de ani

     Decizia de a spori accesul adolescenților și tinerilor la serviciile de sănătate vine ca urmare a semnării în noiembrie anul trecut a unui Acord de colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău privind oferirea de sprijin organizatoric din partea autorităților locale pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor și pentru a ajunge mai ușor la adolescenții care au cel mai mare nevoie de acces la medicină.

     Rețeaua Youth Klinic Moldova oferă adolescenților și tinerilor (10-24 de ani) sprijin pentru a trece mai ușor peste provocările vârstei și o mână de ajutor, în cazul în care se confruntă cu diverse situații de risc, fiind ghidați de specialiști (ginecolog, androlog, urolog, dermatolog-venerolog, psiholog, asistent social, consilier în domeniul planificării familiale,testare HIV și la alte infecții cu transmitere sexuală, profilaxie HIV, inclusiv metodele noi PrEP și PEP):

  • să înțeleagă schimbările care au loc în corpul lor și să-și poată stabili identitatea sexuală;
  • să rezolve probleme legate de sănătatea sexual-reproductivă, sarcina nedorită, infecțiile cu transmitere sexuală;
  • să obțină bunăstare psihologică, depășind stres, anxietate, depersie etc; 
  • să scape de dereglările de nutriție și să facă față consecințelor legate de violență și consumul de substanțe psihotrope.

     La orice oră, indiferent de gravitatea situației sau dificultatea întâmpinată, adolescenții/tinerii și părinții lor pot obține răspunsuri și soluții la telefonul de încredere YK Support Line 0 800 800 22 NON STOP, GRATUIT, CONFIDENȚIAL.

     „Numeroase studii au demonstrat: cu cât se discută mai devreme cu copiii despre aspecte ale sănătății sexuale, cu atât scade numărul de sarcini la fetele sub 18 ani și incidența infecțiilor cu transmitere sexuală. Sănătatea sexuală și reproductivă nu înseamnă numai sex. Există așa aspecte importante pentru adolescenți precum pubertatea (când apare, cum se manifestă, la ce trebuie să atragă atenția). De asemenea, copiii trebuie să știe cum pot să se protejeze împotriva unor posibili abuzatori, care sunt riscurile începerii vieții sexuale și de ce trebuie folosit prezervativul sau alte metode de contracepție, unde și la cine să se adreseze, în caz de necesitate”, spune Galina Leșco, medic ginecolog și directoarea rețelei Youth Klinic Moldova, președinta Centrului de Resurse la nivel național în domeniul sănătății tinerilor „Neovita” și Asociației „Sănătate pentru tineri”.

    Proiectul YK Mobile pentru rețeaua Youth Klinic Moldova este realizat datorită suportului financiar al Salvați Copiii România, în parteneriat cu Centrul de Resurse la nivel national în domeniul sănătății adolescenților „Neovita” și Asociația „Sănătate pentru tineri”, cu sprijinul organizatoric al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și Primăriei municipiului Chișinău.

     Youth Klinic Moldova este o rețea de instituții medicale de stat, creată de către Asociația „Sănătate pentru tineri” cu suportul UNICEF Moldova și extinsă la 41 de centre pe întreg teritoriul Republicii Moldova cu sprijinul Swiss Cooperation in Moldova (Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare). Centrele Youth Klinic activează pe lângă Asociații Medicale Teritoriale, Centre de Sănătate sau Centre ale Medicilor de Familie.