Voluntari YK: „Păstrează sănătatea! Vaccinează-te împotriva HPV!”

În jur de 30 de voluntari YK, alături de coordonatorii lor, și-au dat întâlnire la sediul Centrului de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA.
În jur de 30 de voluntari YK, alături de coordonatorii lor, și-au dat întâlnire la sediul Centrului de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA.
Timp de citire: < 1 minut
     Voluntarii Youth Klinic din municipiul Chișinău s-au reunit, în premieră, pentru a face schimb de experiență, a întări relațiile dintre echipe, a elabora strategii comune de dezvoltare  și proiecte de activități.
 
     YK Neovita (sectorul Rîșcani), YK Amigos, Sectorul Buiucani, YK Accept (sectorul Centru), YK Ciocana, YK Botanica și YK Sindbiodan (orașul Codru) sunt centre medicale care oferă GRATUIT servicii de sănătate adaptate nevoilor adolescenților (10-24 ani) și care fac parte din rețeaua națională Youth Klinic Moldova – un total de 41 de centre YK municipale și raionale.
    Prima activitate comună a echipelor de voluntari ale centrelor YK din municipiul Chișinău s-a desfășurat sub denumirea „Păstrează sănătatea! Vaccinează-te împotriva HPV!”, în contextul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin (23 ianuarie-4 februarie) și a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată la 4 februarie.
      În jur de 30 de voluntari, alături de coordonatorii lor, și-au dat întâlnire la sediul Centrului de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA care este centru de resurse pentru întreaga rețea Youth Klinic Moldova, formată din 41 de centre YK.
 
     Cancerul de col uterin este provocat de infecția zonelor genitale cu papilomavirusul uman (HPV), așa-numiții negi. Virusul HPV se transmite cel mai des prin contact sexual (organe genitale infectate) sau la atingerea pielii infectate (cel mai des – zona genitală). Cea mai bună protecție este vaccinul. Vaccinul anti-HPV este GRATUIT pentru fete și băieți, începând cu vârsta de 10 ani (în cabinetele medicului de familie).  

     În urmă cu un an, Centrul de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA a lansat campania de informare „TU poți preveni cancerul! Protejează-ți viitorul cu vaccinul anti-HPV!”.