Ziua Mondială a Sănătății: 7 lucruri pe care le poți transforma în obiceiuri sănătoase

Timp de citire: < 1 minut
 
     Starea fizică și mentală este influențată, în principal, de ceea ce mănânci și cât mănânci, câtă mișcare faci zilnic și câte ore de somn ai pe noapte. Pentru a te simți energic/ă în fiecare zi și să poți preveni orice îmbolnăvire, fă schimbări și dezvoltă obiceiuri sănătoase.
 
     1. Mănâncă fructe și legume cât mai diverse.
     2. Dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte.
     3. Fă sport (mișcare) cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
     4. Bea suficientă apă. (Evită băuturile îndulcite!)
     5. Pentru a gestiona situațiile de stres, practică meditația, respirația profundă sau yoga.
     6. Respectă regulile de igienă personală (spală-te pe mâini, pe dinți, fă duș și poartă îmbrăcăminte curată).
     7. Vizitează 1 din 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua Youth Klinic și discută cu specialiști-friendly (ginecolog, androlog, urolog, dermatolog, psiholog, asistent social, consilier testare infecții cu transmitere sexuală – HIV, sifilis, gonoree etc.).
     
      Pentru orice problemă legată de sănătatea ta, sună la YK Support Line 0 800 800 22 – telefonul de încredere al adolescenților și tinerilor, precum și al părinților lor! 
 
      Anual, la 7 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății, zi când a luat ființă Organizația Mondială a Sănătății. Tema de anul acesta – „Sănătatea mea, dreptul meu” – a fost aleasă cu scopul de a milita pentru dreptul indivizilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de calitate în sănătate, educație și informare în domeniu, precum și apă potabilă sigură, nutriție bună, locuință de calitate, condiții decente de muncă și libertate în fața discriminării.