Un nou schimb de bune practici, datorită Fundației ERIKS

Timp de citire: 2 minute
     Adevărată călătorie prin diversitate a fost întâlnirea cu membri ai diferitor organizații-partenere ale Fundației suedeze ERIKS. În vizită la Chișinău a venit un grup format din reprezentanți ai Ucrainei, Lituaniei, Belarusului, printre care și reprezentanți ai oficiului din Cluj al ERIKS. 
 
      Gașca voluntarilor în sănătatea adolescenților din șase centre de sănătate prietenoase tinerilor din municipiul Chișinău ale rețelei Youth Klinic Moldova (care reunește un total de 41 de centre YK) a avut un prilej minunat pentru un nou schimb de experiență și de bune practici. 
 
     „Keep goin’ on” [„Țineți-o tot așa”] a fost urarea cea mai des auzită în timpul întâlnirii de la sediul Neovita, după ce oaspeții din Ucraina, Lituania, Belarus și România au făcut cunoștință cu aspectele unice ale activității rețelei Youth Klinic Moldova și ale programului de voluntariat în domeniul sănătății adolescenților și tinerilor.
 
     Folosirea tehnologiilor moderne pentru a ajunge cu informații verificate și utile a fost un alt subiect de discuție.
 
     „YK App [aplicația mobilă dezvoltată special pentru adolescenți] este ceva Mega Wow. Felicitări pentru această abordare inovativă în educația sexuală și mentală”, au spus la unison membrii grupului din partea ERIKS.
 
     Aplicația YK App este disponibilă pe iOS și Android.
 
     „Acest feedback pozitiv ne încurajează să continuăm să inovăm și să ne adaptăm la nevoile tinerilor”, a subliniat Galina Leșco, medic ginecolog-obstetrician, președinta A.O. „Sănătate pentru tineri” și, totodată, șefa Centrului de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, centru care coordonează activitatea rețelei Youth Klinic (41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor).
 
     Întâlnirea a avut loc cu sprijinul ERIKS, fundația suedeză care este unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai rețelei Youth Klinic. Datorită suportului din partea ERIKS, rețeaua YK realizează anual Școala de vară în sănătatea adolescenților pentru voluntarii Youth Klinic și implementează din 2019 pe teritoriul Republicii Moldova inițiativa europeană Școli care promovează sănătatea.
 
     La fel, cu sprijinul ERIKS sunt elaborate și tipărite materiale, realizate producții video – de exemplu, seria Q&A: Tinerii întreabă, specialistul YK răspunde. Mai mult, în curând va fi lansată o platformă online pentru obținerea titlurilor de voluntar și coordonator de voluntar YK.
 
     Mulțumim ERIKS Development Partner, Eastern Europe Office pentru că împreună creăm un viitor mai bun pentru tineri.