În noul an de studii, 79 de gimnazii și licee sunt „Școli care promovează sănătatea”

Extinderea inițiativei „Școli care promovează sănătatea” vine ca urmare a succeselor obținute în doar patru ani de primele 20 de instituții-membre și, ulterior, de alte 22 de gimnazii și licee care au aderat acum doi ani. Foto: neovita.md
Extinderea inițiativei „Școli care promovează sănătatea” vine ca urmare a succeselor obținute în doar patru ani de primele 20 de instituții-membre și, ulterior, de alte 22 de gimnazii și licee care au aderat acum doi ani. Foto: neovita.md
Timp de citire: 3 minute

     Crește numărul instituțiilor de învățământ general din Republica Moldova care adoptă conceptul european de „Școli care promovează sănătatea”. Al treilea val de extindere – cel mai recent și cel mai mare – aduce încă 37 de gimnazii și licee alături de alte 42 de „Școli care promovează sănătatea” începând cu 2019 și, respectiv, 2021, în cadrul inițiativei care are la bază modele elaborate de rețeaua Schools for Health in Europe (SHE). Astfel, în noul an de studii, 79 de instituții de educație vor depune eforturi în vederea creării unui mediu educaţional atractiv, sănătos și prietenos pentru bunăstarea tuturor elevilor și al corpului didactic și non-didactic.

     Lansat în premieră în Republica Moldova acum patru ani, conceptul european al Schools for Helath in Europe (SHE) pe care îl adoptă și implementează instituțiile de învățământ din Republica Moldova este monitorizat de A.O. „Sănătate pentru tineri” prin Centrul de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita” și rețeaua de centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic Moldova, cu sprijinul organizatoric al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), Agenția Națională pentru Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, cu implicarea Corpului Păcii și cu suportul financiar al Fundației ERIKS Development Partner, (Suedia).

     Cu ocazia celui de-al treilea val de extinderie a inițiativei „Școli care promovează sănătatea” au fost organizate ateliere de lucru pentru identificarea priorităților de către noile instituții de învățământ care au aderat la acest concept, de asemenea ateliere de planificare și evaluare rapidă a activității gimnaziilor și liceelor care promovează deja sănătatea.

     Evenimentul, desfășurat la Pensiunea Holercani din raionul Dubăsari în zilele de 29-30 august, a reunit reprezentați ai tuturor celor 79 de „Școli care promovează sănătatea”, de asemenea șefi ai centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua Youth Klinic Moldova care participă la implementarea inițiativei și prin intermediul cărora sunt recepționate dosarele de aderare, precum și parteneri care susțin organizatoric inițiativa „Școli care promovează sănătatea”.

     Mariana Goraș, șef adjunct al Direcției învățământ preuniversitar în Ministerul Educației și Cerecetării al Republicii Moldova:Sprijinim dezvoltarea inițiativei „Școli care promovează sănătatea” pentru că anume școala este locul ideal pentru a încuraja și a explica deprinderile sănătoase. În plus, școala este locul care țintește o colectivitate mai largă, cum ar fi elevii, părinţii, familia, comunitatea în ansamblu.”

     Natalia Silitrari, șefa Direcției de promovare a sănătății din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP):Dezvoltarea obișnuinței de a citi etichetele ar putea fi un exemplu de activitate didactică interactivă, pentru a depista sarea și grăsimile trans care se ascund sub denumiri de substanțe chimice, precum sodiu pentru sare și grăsimi sau uleiuri hidrogenate/parțial hidrogenate pentru grăsimile trans.”

     Instituțiile de învățământ-membre ale inițiativei „Școli care promovează sănătatea” primesc întregul suport pentru identificarea problemelor de sănătate, de asemenea pentru realizarea și implementarea unui plan structurat și sistematic care să contribuie la amenajarea corespunzătoare, de exemplu, a rampelor de acces pentru școlarii cu nevoi speciale, a terenurilor de joacă și de sport, organizarea de ateliere dedicate consumului zilnic diversificat de fructe/legume și modului de măsurare corectă a produselor sănătoase pentru dezvoltarea unor atitudini de comportament axate pe consum redus de sare, zahăr, grăsimi și băuturi carbogazoase, inclusiv prin ședințe de informare a părinților în acest sens, astfel încât să sprijine copilul acasă pentru adoptarea în familie a unui mod de viață sănătos și non-violent. De asemenea, inițiativa „Școli care promovează sănătatea” prevede o serie de activități pentru îmbunătățirea relației dintre elev și învățător/profesor. 

     Galina Leșco, șefa Centrului de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita” și coordonatoarea rețelei de centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic Moldova:Extinderea inițiativei „Școli care promovează sănătatea” vine ca urmare a succeselor de-a dreptul impresionante pe care le-au obținut, în doar patru ani, primele 20 de instituții-membre și, ulterior, de alte 22 de gimnazii și licee care au aderat acum doi ani. Cel de-al treilea val de extindere este rezultatul hotărârii de a împărţi și a împărtăși cu alte școli beneficiile pe care le oferă instrumentele acestei inițiative și anume o autonomie mai puternică prin crearea de parteneriate cu autoritățile publice locale, cu actorii din comunitate, implicând părinții și elevii pentru a schimba în mod real situația în școală în ceea ce privește promovarea sănătății.”

      A. O. „Sănătate pentru tineri” a înființat în anul 2002 Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” (sectorul Rîșcani, municipiul Chișinău) și a contribuit, de-a lungul a două decenii, la crearea pe teritoriul Republicii Moldova a unui total de 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor, reunite sub denumirea Youth Klinic. (Vezi harta rețelei YK) Serviciile medicale și psihosociale pentru adolescenți și tineri cu vârsta între 10 și 24 de ani sunt gratuite, fiind acoperite de Casa Națională de Asigurări în Medicină. Rețeaua YK este coordonată de Centrul de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita” și A.O. „Sănătate pentru tineri”.