Voluntarii YK – promotori ai celui mai inovator program UNICEF despre primul ajutor psihologic

Școala de vară pentru voluntarii rețelei Youth Klinic, ediția a VIII-a, a reunit - sub sloganul „Prietenie sănătoasă: sunt bine cu mine și alături de tine!” - cei mai activi 200 de voluntari și coordonatori de voluntari din cele 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor care formează rețeaua Youth Klinic.
Școala de vară pentru voluntarii rețelei Youth Klinic, ediția a VIII-a, a reunit - sub sloganul „Prietenie sănătoasă: sunt bine cu mine și alături de tine!” - cei mai activi 200 de voluntari și coordonatori de voluntari din cele 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor care formează rețeaua Youth Klinic.
Timp de citire: 2 minute
      În Republica Moldova, voluntarii rețelei Youth Klinic au devenit primii promotori ai celui mai inovator program global despre acordarea primului ajutor psihologic pentru semenii lor aflați în dificultate. Cea de-a VIII-a ediție a Școlii de vară în domeniul sănătății adolescenților și tinerilor pentru voluntarii Youth Klinic (YK) a prezentat, în premieră pe teritoriul Republicii Moldova, programul de training I support my friends (by UNICEF) al cărui scop este să arate calea spre o sănătate mintală puternică, într-o lume rapidă și plină de provocări.
 
      Desfășurată cu sprijinul financiar al Fundației suedeze ERIKS și UNICEF Moldova, cu suportul organizatoric al Ministerul Sănătății, Școala de vară din acest an a reunit – sub sloganul „Prietenie sănătoasă: sunt bine cu mine și alături de tine!” – cei mai activi 200 de voluntari și coordonatori de voluntari din rețeaua Youth Klinic. Prezentarea în premieră a programului de training I support my friends a avut loc simultan, în aceeași zi, în șase săli, când șase voci inspirate din rândul specialiștilor Youth Klinic Moldova au dezvăluit voluntarilor în domeniul sănătății instrumentele necesare prin care ei pot deveni sprijin autentic pentru semenii lor în momente de vulnerabilitate mentală.
 
     „Cu noul program de training UNICEF, viitorul sănătății mintale arată promițător. Este o speranță strălucitoare pentru îmbunătățirea bunăstării mintale, astfel încât tânăra generație să știe cum să gestioneze stresul, să capete încredere în sine și să construiască relații sănătoase și legături puternice”, a menționat Natalia Gandrabur, psiholog YK Neovita și una dintre vocile inspirate de I support my friends.
 
     „La fel cum avem grijă de corpul nostru prin exerciții și alimentație sănătoasă, mintea noastră tot are nevoie de grijă. Sănătatea mintală este, astăzi, crucială pentru vremurile noastre în ritm rapid și pline de provocări”, consideră Igor Vicol, psiholog și coordonator de voluntari la YK Telenesti.
 
     „Sunt adevărate lecții de viață, de cunoaștere. Voluntarii în domeniul sănătății au îmbrățișat noi instrumente cu ajutorul cărora pot deveni adevărat sprijin în momentele de vulnerabilitate mentală pentru semenii lor, construind un viitor în care sănătatea mintală strălucește ca o prioritate incontestabilă”, a subliniat Anca Croitoru, psiholog și coordonatoare de voluntari la Youth Klinic „Atis”, Bălți.
 
     Kitul de resurse în patru părți I support my friends a fost elaborat în comun de UNICEF, @Save the Children, MHPSS Collaborative și OMS World Health Organization (WHO). Trainingul are la bază dovezi științifice și experiența globală a UNICEF în lucrul cu copiii și adolescenții. În centrul său se află principiile aprobate la nivel mondial de LOOK, LISTEN, LINK (Privește, Ascultă, Fă legătură) pentru a oferi un răspuns uman și practic persoanelor aflate în dificultate, așa cum este descris în Psychological First Aid (Primul ajutor psihologic). I Support My Friends împuternicește copiii și adolescenții să identifice și să își sprijine colegii aflați în dificultate, recunoscând în același timp rolul pe care îl joacă în mod natural în protejarea semenilor sau colegilor lor.